#14 Etkileşim Bazlı Sadakat Programları: Visa, Web3 Müşteri Etkileşim Platformu Çıkarıyor
Biz şey arıyoruz da böyle, etkileşim böyle, eğlence falan. Abi azcık yenileyelim şu sadakat programlarını ya...
Sadakat, bizim buraların en sıcak gündemi. Öyle de kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Çok temel bir sebebi var. Mevcut sadakat programları, işlem üzerine kurulu. Para - çokomel ile çalışıyor. Ruhu, duygusu eksik. Müşteri, eğlenmek istiyor, aidiyet istiyor kısacası işlem defterinde kar yazan bir satırdan öte olup var olmak istiyor. Bugünkü konuğumuz, işte bu noktada yapılabilecekleri müşterileri için ortaya koymaya niyet eden,bunu da Web3’te Cüzdan-NFT-Token döngüsüyle yapmayı planlayan, 4 milyar basılmış kredi kartı ile ödeme ağında zirvenin en büyük ortağı Visa.
Visa girdiyse işler ciddi o halde baştan al sen bunu yeğenim neydi şimdi bu zincir falan diyenler şöyle buyursunlar lütfen.
Diyeceksiniz ki neden blokzincir? En afilli sadakat mobil uygulamaları, efendime söyleyeyim çılgın atan oyunlaştırma websiteleri kısacası bu işin ağa babaları blokzincir olmadan yok muydu? Vardı, olmaz olur mu? Zaten konumuz bu deneyimin blokzincire taşınması değil, bu deneyimde sahip olduklarının gerçekten senin olması. Visa tanıtım dokümanında bunu şöyle anlatıyor: “Özelleştirilebilir dijital koleksiyonlar sayesinde, müşterileriniz günümüzün geleneksel sadakat programlarında bulunmayan yeni bir sahiplik ve kullanım düzeyinin keyfini çıkarır. Dijital koleksiyonlar kazanılabilir, kullanılabilir, toplanabilir, değer verilebilir…” Özellikle alınır / satılır demiyor ama “cherish / değer verilebilir” derken kastettiği tam da bu ama regülasyonlar işte napıcan…
Cüzdanlar ve Dijital Varlıklar
Programın kabiliyetinde öne çıkan iki konu cüzdanlar ve dijital varlıklar. Program, Visa müşterileri için tek tıkla cüzdan oluşturmaya, ve türlü aksiyonlar ile dijital varlık dağıtımına olanak sağlıyor.
Dijital varlık, NFT ya da bir token olabilir. Bunların dağıtımındaki özellikleri ise şöyle:
Dijital Biletler ve Girişler: Çekilişlere giriş kazanma veya sanal veya canlı etkinlikler için dijital biletler.
Tokengated Digitals: Ayrıcalıkların ve faydaların kilidini açmak için VIP Erişim dijital ürünleri.
Sadakat Coinleri: Fiziksel veya dijital teklifler ve deneyimler için jeton kazanmak, toplamak ve kullanmak üzere jeo-korunaklı hazine avları düzenleme.
Dijital Kuponlar: Tokenize edilmiş kuponlar, koleksiyonlar ve teklifler.
Ödül İşlemleri: Kart işlemlerine dayalı dijital objeler ve deneyimler üretme.
Tüm bunları yaparken de şunları vaat ediyor;
Markaların kodlama gerektirmeden token, dijital koleksiyonlar ve kampanyalar tasarlamasına, geliştirmesine ve dağıtmasına olanak tanıyan sürükle & bırak platformu.
Basit 2 tıklama ile kayıt olabilen özel markalı cüzdanlar
Metaverse ve AR dünya oluşturucu
Entegre CRM + gerçek zamanlı etkinlik tetikleyicileri, birinci taraf veri yönetimi dahil
Gelişmiş raporlama, analitik ve iş zekası paketi
İlgilenenler için basın bülteni ve ürün linki de bırakalım.
Eksikler ve Tartışmalar
Program SmartMedia Technology işbirliği ile BlockV ağı üzerinde hayata geçiriliyor. İşin eğlencesi, oyunlaştırması kısacası sosu bol olmakla beraber aslında eksiği var. O da topluluk vaadi. Oysa ki SmartMedia kurucu ortaklarından Reeve Collins markaların topluluk oluşturabilmesine imkan sağlamasını Web3’ün en önemli özelliği olarak tanımlıyor. İş Visa ile daha LTV, ROI odaklı yapılarda olunca sanırım bu kısım göz ardı ediliyor. Fakat unutmamak gerek ki, topluluk üyesi olup duygusal bağ kuran bir müşterinin CLTV değeri %306! daha fazla. Elbet bu Web3 çözüm doğrudan topluluk oluşumuna gerekli araçları sağlayacak fakat programda bunun da karşılığını görmek isterdim. O da bizde, öhöm şey, neyse devam :)
Tartışma konusu da “birlikte çalışılabilirlik” kavramı üzerine. Video birden fazla markanın aynı sistem üzerinde hizmet etmesi hikayesini anlatırken, aslında çözüm markaya özel cüzdanlarla münhasır sistemler. Münhasır sistemlerdeki ödüllerin birlikte çalışabilmesi, ancak 2 tarafın karşılıklı geliştirmesi sonucu ortaya çıkabilir. Örneğin Türk Hava Yolları millerinizin Starbucks’ta yıldıza dönüşmesi için iki teknik ekip uzun geliştirmeler yapıyorlar. İşte bu noktada Web3 cüzdanları kolay okunabilirlikle aradaki geçişi kolaylaştırıyor. Henüz program örneği yok, olduğunda burayı güncelleyelim çünkü burada teknik kolaylık veri gizliliği ile birleşince farklı bir sorun çıkarıyor ama bu başka bir yazının konusu. Bu noktada konuşulanlar da programda Visa’nın sadakatle işinin olmadığı, asıl işinin cüzdanlarla olduğu yönünde görüşlere evriliyor ki, haksız da değiller. Sadakat programları düzlemini web3’e cüzdanlarla taşımak, üzerinden geçen sadece satış değil, satışı tetikleyecek/besleyecek diğer tüm işlemlerin ve hatta ödemelerin de senin üzerinden geçmesi demek ki işte kuzey yıldızı tam da burası.
Yakında programın daha önce denemesi yapılan NBA, NHL, FWWC gibi noktalarda Visa x Spor partnerliği kapsamında da kullanılacağı da SmartMedia CEO’su tarafından aktarıldı. Peki kurucu ortaklardan Reeve Collins’in aynı zamanda Tether kurucu ortağı olduğunu da biliyor muydunuz? USD’ye bağlı en popüler stabil coinlerden birinin yaratıcısının Visa partnerliği sanırım bir şeyler çağrıştırmıştır… (kıpsss)
9997…9998… derken Himmet ağğğbeyyy seslenişiyle Visa’nın kafasını karıştırdıysak bu haftaki yazıyı burada sonlandıralım. Siz de bu haftanın Hatıra NFT’sini alarak discordumuza katılıp topluluğumuzun parçası olabilirsiniz. Hatıra NFT ücretsiz, topluluğun parçası olmak Paha biçilemez…
(tüh o rakip sloganıydı ama neyse artık 🤭😏)