#16 Gez, Biriktir, Kazan: Japonya Jomon Antik Harabeleri NFT'ler ile Ziyaretçi Çekiyor
Küçük maceraları kim sevmez hele ki sonunda ödül varsa... Rota oluşturuldu: İstikamet Japonya!
Gezip gördüğümüz yerlerden buzdolabı süsü, kartpostal, anahtarlık gibi hatıralar almanın çokça sebebi var ve bu alışkanlık, birçok kişi için seyahatlerin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Öncelikli sebep, bu küçük eşyaların anıları saklamak için pratik ve görsel bir yol sunması ki her bir obje, ziyaret edilen yeri ve orada yaşanan deneyimleri hatırlatır. Ayrıca bu objeler seyahatlerin kaydını tutmanın eğlenceli bir yoludur ve zamanla bir hobi haline gelebilir. İşte kayıt işlemine deneyim eklerken tabii ki teknolojiyi de dahil etmek isteyen akıllı insanların önde gidenleri Japonlar, Dünya Kültürel Mirası Jomon harabelerini gezenleri NFT’ler ile ödüllendiriyor.
Japon yaptıysa iyidir ama NFT de çiğ balıksa ben almayayım demeyelim, okuyalım, bilinçlenelim.
Kuzey Japonya'daki Jomon Harabeleri Japonya'nın Hokkaido ve Kuzey Tohoku bölgelerinde yer alan 17 Jomon dönemi arkeolojik alanından oluşan bir dizi UNESCO Dünya Mirası alanıdır. 10 bin yıldan uzun süren Jomon Dönemi, "yerleşik tarım öncesi yaşam yollarını ve tarih öncesi insanların karmaşık bir manevi kültürünü" temsil etmektedir. Ateş yakmanın başarı olduğu dönemlerden. Nasıl Vikipedi bilgisi ama…?
3 Adımda NFT’ler ile Ziyaret Deneyimini İyileştirmek
Jomon Dünya Mirası Tanıtım Ofisi, Kültürel Tanıtım Bölümü, Kültür İşleri Bürosu, Hokkaido Çevre ve Yaşam Tarzı Dairesi tarafından (evet tarafından) hayata geçirilen bu proje, bu alanların NFT teknolojisi ile daha fazla ziyaretçi çekmesini hedefliyor. Gelin birlikte, “hazine avı” yaklaşımı ile hatıra merkezli deneyimler NFT teknolojisiyle nasıl hayata geçirilir birlikte inceleyelim
Ziyaret Noktalarını Belirle
Neyi tanıtmak istiyorsunuz? Ziyaretçilerinizin nereleri mutlaka görmesini istiyorsunuz? Bu bir etkinlikte katılımcıların uğramasını istediğiniz marka stantları, bir otelin havuz/masaj gibi deneyim noktaları ya da tarihi ören yerinde mutlaka görülmesi gereken alanlar olabilir. Bu noktalardan oluşan bir harita oluşturup ziyaretçiye anlatmak gerekiyor.
"Jomon x NFT Dijital Pul Rallisi"nde, Orta ve Güney Hokkaido bölgelerindeki yedi konumda bulunan "Hokkaido ve Kuzey Tohoku'daki Jomon Harabeleri"ni oluşturan alanların her birini ziyaret ederek farklı tasarımlara sahip NFT'ler kazanabilirsiniz.
Ziyaretçi İle Temasa Geç
Katılımcı gösterdiğiniz standı ziyaret ettiğinde, otelin denemesini istediğiniz bölümünü kullandığında, ören yerinde işaretlenen noktaya geldiğinde kullanıcıdan bir işlem yapmasını isteyin. Bu çoğunlukla bir QR kod okutarak, size verilen bir kodu girerek, ya da cihazınızı temas ettirerek gideceğiniz web sitesinde yapacağınız bir işlem olacaktır.
Jomon NFT rallisi adından da anlaşacağı gibi tam bu noktalarda ziyaretçilere NFT veriyor. Hem bu alanı ziyaret ettiklerini hatırlayacak güzel bir hatıra hem de oyunun parçası.
Bonus 1: Kullanıcıların sahip olmak isteyeceği bir NFT tasarla
Jomon rallisinde NFT’ler Wabisabi tarafından tasarlanmış (ünlüdür herhalde) Bir de işin içinde gizem unsuru var ki hangisi bu abinin tam belli değil, oh üfle.
Bonus 2: Temas noktalarında kullanıcıdan bilgi al.
Nilüfer’den geliyor “Beni kalbimden vurdun gözün aydın. Bu büyük şansı kaçırmazdım ben olsaydım.” Japon kaçırmamış mesela.
Bir Görev Belirle ve Ödüllendir
Geldik en önemli noktaya. Biliyorum tek başına bir NFT almak bile başlı başına büyük motivasyon. Ama kullanıcı bir dizi görevlerin içinde olduğunu hissettiğinde, hele ki bunun ucunda ödül olduğunu gördüğünde daha da motive oluyor. Jomon NFT rallisinde 7 NFT’yi toplayanlar “Fetih Hatırası” NFT’si alıyor. Bu NFT’ye ulaşabilmek de bir ödül ama buna ulaşanlar farklı ödüllerin sahibi oluyorlar.
İlk NFT sahipleri de bölgedeki restoran, otel ve deneyim merkezi işletmelerinden indirim ve ödüller alabiliyor. Ama 7 NFT’yi toplayıp “Fatih” olursanız örneğin 2 kişilik hamam hakkı kazanabiliyorsunuz, “gezdiniz tozdunuz bir sıcak su iyi gelir” demişler.
Bonus 3: Deneyimi, kendi tanıtımını yapmak isteyen işletmelerin ödülleriyle genişlet.
Tüm bu yolculukta NFT’ler dijital kimlik gibi yanınızda yer aldı, ödül kullanımlarında sahipliğinizi doğruladı, çoklu kullanımların önüne geçti, yıllar sonra hatırlayacağınız “geçen yaz sen neredeydin?” diye soran olursa kanıtıyla gösterebileceğiniz bir hatıranız haline de geldi.
Tebrikler, başardınız!
Kung-fu Japonların olmadığı gibi, Badi Ekrem de Montreal 1976 Olimpiyatları’ na gitmedi bence. Bilemiyoruz. Neden? Çünkü NFT’si yok (dı-dım-tıssss). Üstümüzde kiremit kırmayı denemeden bu haftayı burada sonlandıralım. Siz de bu haftanın Hatıra NFT’sini alarak discordumuza katılıp topluluğumuzun parçası olabilirsiniz. Katılmak şart değil bu arada, siz yine de alın, lazım olur. Haftaya görüşmek üzere.