#2 Sadakat Zinciri: Starbucks Odyssey Müşteri Etkileşimini NFT'ler ile Ödüllendiriyor
Zincir denilince aklınıza saadet ile birlikte kedicik, tosuncuk ya da diğer hayvancıklar gelmesin. Marka toplulukları ile şekillenen yeni nesil sadakat programları ile tanışın.
Sadakat programları, günümüz iş dünyasında markaların müşterilerini memnun etmek ve onların sadakatini kazanmak için kullanılan etkili bir pazarlama aracıdır. Bu programlar, müşterilere özel teşvikler, indirimler ve ödüller sunarak onları markaya bağlı tutmayı amaçlar. Çünkü temel bir kabul var: Yeni müşteri kazanmanın maliyeti, mevcut müşteriyi elde tutmanın maliyetinden 5-7 kat fazladır. Hal böyle olunca, müşteri marka ile bir kere tanıştı mı, gitmesin diye her şey yapılır.
Blok zincir sadakat programları müşterilerin bu ödüllerin gerçekten sahibi olmalarını sağlıyor. Nasıl mı? NFT’ler ile. Bu haftaki konuğumuz, baharatlı bal kabaklı latte kokularıyla birlikte (malum sonbahardayız, her yer turuncu) dünyanın en büyük kahve zinciri Starbucks.
Önce bir NFT anlat, bizi zincirde dolandırmaya mı geldin diyenler var ise sizi şöyle alalım.
Starbucks sadakat programlarını web3 ile birlikte keşfetmedi elbette. 2008 yılında hayata geçirdikleri, her kahve içişe bir yıldız veren, 15 yıldızın bir ödül kahvesine dönüştüğü sadakat programları Starbucks Rewards, bugün 30 milyonu Amerikadan olmak üzere 60 milyon müşterisiyle, espressonun başkenti İtalya nüfüsundan kalabalık, dünyanın bir numaralı sadakat programı. Müşteri bakiyeleriyle birlikte kasasında 1.8 Milyar dolar bulundurmasıyla bir çok bankadan daha zengin aynı zamanda. Parti kur oy verelim, ülke kur gelip yerleşelim be zalımın yeşil denizkızı.
Peki işler Rewards ile bu kadar iyi giderken Starbucks neden başka bir sadakat programı çıkartıyor. Rahat mı battı? Yoksa yenilik peşinde Z kuşağını yakalama çabası mı?
Odyssey ile Marka Topluluğuna Yolculuk
Starbucks Odyssey programı, Starbucks Rewards programından temelde 3 noktada ayrışıyor.
Etkileşim
Rewards programı standart bir sadakat programı gibi çalışıp müşteri işlem sayısını artırmaya yönelik çalışırken Odyssey programı müşterinin Starbucks ile olan etkileşimini artırmaya çalışır. Bunu yaparken de müşterinin tekrarlı standart işlemlerinden uzaklaşıp, tüm değerleri denemesini sağlar.
Odyssey nasıl çalışıyor birlikte bakalım.
Odyssey aslında görevler yaparak puan kazandığınız bir sistem. Bu görevler, ya da onların değimiyle Journeys(Yolculuklar), Starbucks’ı daha iyi anlamanız için tasarlanmış, markayla güçlü bağ kurmanızı hedefleyen yapıdalar. Videolar, puzzlelar, quizler, bilmeceler… Aklınıza ne gelirse. Bu görevleri tamamladıkça puan kazanıyor bu puanlarla da seviye atlıyorsunuz.
Suistimale çok açık diye düşünebilirsiniz. Botlanabilir, çoklu hesaplar bunu kötüye kullanabilir. Starbucks Rewards hesabınızla bağlandığınızda marka için ilk güvenlik bariyerini atlanmış oluyor fakat yine bir şey eksik: O da aktif tüketim.
Her görev mutlaka Starbucks’tan bir sipariş içeriyor. Bu aslında tüm markaların aktif ödeme yapan kullanıcı olarak takip ettiği metrik. İşte Starbucks görev sonunda verdiği ödül vaadiyle müşteri tüketimini de artıyor. Buraya kadar fark ettiyseniz hiç Web3 işlem yapmadık. İşte tam burada, tüm görevleri tamamladığınızda ödül olan NFT’ye onların deyimiyle Stamp(Damga)’e hak kazanmış oluyorsunuz.
Ödüllerin Ticareti
Bu NFT’ler markanın hikayesiyle paralel ilerliyor. İlk Starbucks mağazası hatırasını anlatanından, sezonu diye Baharatlı Bal Kabağı latte olanına kadar uzanıyor. Bazen de sanatçı işbirlikleri oluyor. Aslında tam koleksiyoner işi. Aynı zamanda hepsi bu etkinliklerin hatırası.
Starbucks bugüne kadar 18 farklı NFT çıkardı. Sadece görev ile ücretsiz verilenlere değil parayla satın alınanlara dahi talep çok yoğun. Çünkü koleksiyon değeri ötesinde Odyssey programı, NFT’ye sahip olan kullanıcılara farklı vaadlerde de bulunuyor. Henüz gerçekleştirmediler fakat kahve tarlalarını ziyaretten, espresso martini yapım kurslarına uzanan hediyelere erişebilecek NFT sahipleri. Aslında Odyssey programı, geleneksel Rewards programındaki yemek, kahve gibi standart ödüllerin dışına çıkmak istediği için de geliştirildi.
Tüm bunlar, çıkan 18 parçayı da değerli hale getiriyor. Bu değer, ikincil piyasada NFT’ye alıcı bulduruyor. Yani, sadık müşteri görevler yaparak elde ettiği NFT’yi, artan talep sayesinde satarak paraya kolayca dönüştürebiliyor. Bugüne kadar Starbucks koleksiyonlarında sadece Nifty Gateway’de 2.9 Milyon $’lık satış işlemi gerçekleşti. Ücretsiz kazanılan NFT’ler 1000$ üzeri fiyatlarda alıcı buldu (YTD değil tabi, aman diyelim). Sadakat programlarından müşterilerin %78’inin** anlık hediye beklediği ya da paraya dönüştürebilir ödüller tercih ettiği düşünüldüğünde bu müthiş bir fırsat. Paraya dönebilen müşteri, katkısının değerli olduğunu hissettiği andan itibaren, marka tercihini %98 oranında sadık olduğu markadan yana kullanıyor. Sadece alışveriş yapmıyor, artık markanın bir parçası oluyor.
Marka Topluluğu
Siz hiç Miles & Smiles mil sahipleri kahvaltısı duydunuz mu? Ya da Magnum çubuk sahipleri telegram grubu? Kulağa komik geliyor olabilir fakat buralarda gerçek marka elçileri yer alıyor. Starbucks, Rewards programından farklı olarak, Odyssey programındaki NFT sahiplerini bir araya getirdi. Discord’da buluşan bu ekip topluluk olarak yönetiliyor. 11000 üzerinde discord üyesiyle Odyssey discordu programın gidişatına da yön veriyor. Örneğin, Ödül Seçim Periyodu denilen BSP oylamalarında hangi puan aralıklarının hangi benzersiz Starbucks hediyesine puanlarıyla sahip olabileceğine tamamen topluluk karar verdi.
Topluluklar, ortak amaç doğrultusunda bir araya gelen, üyelerin kendini ait hissettikleri oluşumlardır. Fiziksel ihtiyaçlar ve güvenlik gereksinimleri sonrası Maslow’un ihtiyaçlar piramidindeki bir sonraki basamağı Sevgi ve Aidiyettir. Doğamızda var, ait olmak, parçası olmak istiyoruz. Sadakat programı müşterinizin bir sonraki alışverişinizin yine aynı markadan olmasını garantileyebilir ama topluluklar ortak amaçları markanız olan elçilerden oluşur ve sadece tekrarlı alışveriş yapmakla kalmaz, markanızı pazarlamanın etkisinin ötesine taşırlar.
Türkiye’de 1000’e yakın üyesi ile 100+ kampanya ile 2500+ Hatıra NFT’si dağıttığımız Altcointurk, çok yakında İyilik Puanı sistemi ile katılımın ödüllendirdiği, ödüllerin ticaretinin yapılabildiği sadakat programı altyapısına geçiyor. Hem de hiç web3 bilgisi olmadan katılabileceğiniz şekilde. Program ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
Tol, grandi, venti, yazı burada bitti 😬 Buraya kadar okuyduysanız sonsuz teşekkürler, Recep abi haklı biraz uzun oldu ama ufak bir hediyemiz de var. Madem konumuz kahve, haftanın Hatıra NFT’sini alanlar arasından şanslı 2 kişiye bizden bir kahve hediye. Hatıra NFT’nizi alıp, Utilify discordunda #memory-verification kanalında NFT’nizi doğrulayarak #tokenize-dunya kanalına erişebilir, topluluğa katılabilirsiniz. Haftaya yineyazıda ama öncesinde discordda görüşmek üzere!