#10 Dedike Sadakat Ağı: Flipkart Kendi Blok Zincir Ağını Çıkartıyor
400 Milyondan fazla üyesi olan bir e-ticaret sitesi, sadakat ödüllerini NFT olarak vermeye başladığında ne olur?
E-ticaret dünyasında rekabet her geçen gün artarken, online alışveriş siteleri müşterilerini çekmek ve sadakatlerini kazanmak için çeşitli stratejiler geliştiriyor. Bu stratejilerin başında, kupon kodları ve oyunlaştırma taktikleri geliyor. Geliştiriyorlar geliştirmesine de temel bir sorun var: Mevcut sadakat programları bozuk, çalışmıyor. Cidden. KPMG’nin sadakat ile gerçekler araştırmasına göre müşterilerin %75’i daha iyi ödül varsa bir saniye durmam başka markaya geçerim derken, %78’i neyleyim kullanmazsam satamadığım ödülü, beni övme bana para ver diyor. İşte bu haftaki konuğumuz ödüllerin ticareti konusunu blokzincir’e taşıyıp NFT’leştiren, hijyenik sokak lezzetlerinin anavatanı Hindistan’ın e-ticaret devi Flipkart ve onun gelecek planları.
NFT nedir köri baharat karışımının içindekilerden bir tanesi mi ki diye düşünüyorsanız sizi önce şöyle alalım:
Flipkart, 2023 Mart ayında Firedrops adında bir blok zincir temelli sadakat programı olan FireDrops’u duyurdu. Oyunlar, görevler, ödüller, kişiselleştirilmiş maceralar. Bir sadakat programından beklenen her ögeyi barındıran bu program, temelde müşterilerin marka etkileşiminin bir parçası olmasını isteyerek onları topluluğa dönüştürmeyi amaçlarken müşterinin markaya “bağlantı” problemini çözmeyi hedefliyor.
Firedrops ile NFT Ödüller
Diyeceksiniz ki biz bu hikayeyi dinledik. Eşofmanlı Şevket Hoca gibi yapalım: Biz bu blok zincir sadakat programlarını Starbucks ile anlattık, biz bu kupon kodlarını Grab ile anlattık, NFT ödülleri Lufthansa ile anlattık…
Klasik sadakat programlarından farklı olarak, ödüllerin NFT olarak verildiği, kullacının o ödüle gerçekten sahip olduğu ve isterse ticaretini yapabildiği, sahiplik kavramının oyunlaştırma ve kişiselleştirmenin önünü açtığı yeni nesil sadakat anlayışında bu kez gelin Firedrops kullanım rakamlarına bakalım.
Blok zincirin güzel yanlarından biri de her şeyin şeffaf olması. Programa özel tüm verilerin işlendiği dune raporuna göre, Firedrops programı mart ayından bu yana 3.5 milyon kullanıcıya ulaşmış. 400 milyon üye sayısı düşünüldüğünde %1 ile yolun çok başında olmakla beraber bu şahane bir rakam. Bunun olmasında blok zincirin arka planda teknoloji olarak kullanılması, kullanıcının ön yüzde klasik ekranlar görmesinin de etkisi büyük tabi. Bkz Şekil 1A (aşağıdaki yani)
Rapordan öne çıkan bir diğer kısım ise işlem hacmi. 3.825 kere ödül kuponu ticareti gerçekleşmiş ve ortalama sepet tutarı 2.99$ dan toplam 11.418$’lık kupon satışı olmuş. Satış işlemi gerçekleştiren kullanıcının toplam kullanıcıya oranı %0.1. Bugüne kadar kupon satışlarına ön yüzde yasak hemşerim muamelesi yapıldığından kültürün oturması alıcı ve satıcı için zaman alacak olmakla beraber başlangıç için yine de şahane rakamlar.
Markalar için Yeni Bir Ekosistem
Şu an çok başlangıç aşamasında olan programı 400 milyonluk müşteri bazına ölçeklendirmek istediğinde farklı problemler ile karşı karşıya kalacak Flipkart. Bunların başında güvenlik ve maliyet geliyor. Blok zincir üzerindeki her işlem şeffaf ve bir ücrete tabi. Müşteri datası sızmadan, maliyetleri ağın değişken token fiyatına endekslemeden yapabilmenin yolu ise “kendi ağını çıkarmak”
Bunun için Polygon, Chain Development Kit(CDK) hizmet sunuyor. Özetle Polygon ağının nimetlerini kullanabilirken operasyonel maliyetler ve veri sahipliği tamamen kullanan işletmeye geçiyor. Ağ üzerinde bir uygulamadan ağın kendisine geçiş aynı zamanda, geliştiriciler için açılan yeni bir kapı. Flipkart, sadakat programını farklı ele almak isteyen tüm markalara bir oyun alanı sunmuş oluyor. Konu ile ilgili Polygon kurucu ortağı Sandeep Nailwal şöyle dedi:
“Polygon CDK'nin gelecekteki yükseltmeleri, işlem verileri için gelişmiş gizlilik özellikleri sunacak, zinciri bir token olmadan çalıştırma veya merkez bankası dijital para birimini kullanma yeteneği sağlayacak ve geniş Polygon ve Ethereum ekosistemlerindeki likiditeye erişim imkanı tanıyacak.”
Aslında bu yaklaşım yeni değil. Yakın zamanda Sony x Astar networkü ile ortak ağ çıkaracaklarını duyurmuştu. Coinbase ise Optimism üzerine Base ağını çıkarmıştı. Avalanche Subnet üzerine inşaa edilebilen appchain’ler de bu amaca hizmet ediyor. İşletmelerin ihtiyaçlarına göre, ölçeklenebilirlik ve maliyet optimizasyonu sağlamak, geliştiricilere işletmelerin kendi kontrol ettikleri dünyada bir ekosistem sunmak için Branded Layer 2 (BL2)’ler yakın zamanda sıcak gündem olacak gibi görünüyor.
NFT, BL2, Chain falan filan derken Serbest’ in parolası sevgiden paspasa dönmeden bu haftayı burada sonlandıralım. Siz de bu haftanın yazısının Hatıra NFT’sini alarak discordumuza katılıp topluluğumuzun parçası olabilirsiniz. Hem bu haftanın NFT’sinde sizi şahane bir indirim kodu da bekliyor. Detaylar için discorda bekliyoruz. Haftaya görüşmek üzere!